Erişteli Tarifler

Erişteli Tarifler

1) Keşli -Cevizli Erişte  

Malzemeler

  • 250 gr.  4  Su Bardağı  Bolu Çiftliği Erişte
  • 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
  • 6 Su Bardağı Kaynar Su
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • Kabaca Kırılmış Ceviz 
  • Rendelenmiş Keş(*) 
  • 2 kişilik 

Hazırlanışı 

Tencerede hazırladığınız sıcak kaynar suya eriştelerinizi atınız . Ocak ısısını yükselterek yüksek ısıda   üç dakika kaynatınız.  Daha sonra ocak ısısını en düşük ısıya ayarlayarak   15-20 dakika daha   kaynatınız. (**)Eriştenizi hafif diri seviyorsanız 15 dakika, tam pişmiş seviyorsanız 20 dakika kaynatınız.  Eriştelerinizi süzgeçle alıp soğuk sudan geçiriniz  sonra servis tabağına alınız ,   servis tabağına  alırken   aralara kat kat  keş-ceviz karışımını  serpiniz . (Erişte   suyunun tamamını  atmayınız , birkaç çorba kaşığı  kenara ayırınız ) 

 Bir tavaya koyacağınız  tereyağını eritip  üzerine  rendelenmiş   keşleri atarak kavurunuz ,  keşler  hafif  sararmaya başladığında  cevizleri de  ilave ediniz bir çevrim daha kavurunuz  sonra  kenara ayırdığınız kaynama  suyunu da  tavaya ilave ederek ocaktan alınız.    Tereyağında hafif   kavurduğunuz   ceviz- keş  karışımını   servis tabağına  aldığınız   erişte  üzerine  dökünüz.   Keş çok tuzlu olduğundan , eğer fazla  tuz tüketmek istemiyorsanız  erişteler kaynatılırken  yarım ölçü tuz kullanınız. Bolu yöresinin en meşhur yemeğini hazırladınız , afiyet olsun .. 

( *) (Keş ,bütün  Batı Karadeniz Bölgesinde bilinmekle birlikte, genellikle  Bolu yöresinde eriştelerde  kullanılan  bir tür sert çökelektir . Esasen kurutulmuş ,çok  tuzlu yoğurttur. Keş hakkında webb  sitemizin Bolu Pazarı bölümünden ayrıntılı bilgilere ulaşabilir, dilerseniz sipariş verebilirsiniz.)  

(**) Bolu Çiftliği üretimi bütün erişteler,  geleneksel yöntemlerle eski tariflere uygun hazırlanır   ve doğal ortamlarda kurutulur. Bu nedenle kaynama  suyunda pişime süreleri , piyasada satılan  diğer  eriştelere göre daha uzundur. Bolu  Çiftliği eriştelerinde pişme süresi  15-20 dakika iken diğerlerinde bu süre 8-10dakikadır.

2-) ERİŞTE PİLAVI

Malzemeler

  • 250 gr. 4  Su Bardağı  Bolu Çiftliği Erişte
  • 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
  • 4 Su Bardağı Kaynar Su
  • 2 Çay Kaşığı Tuz
  • Üzerine isteğe göre peynir, maydonoz,eski kaşar, tulum peyniri -ceviz 
  • 2 kişilik 

Hazırlanışı 

Tencere içerisine tereyağı koyarak eritiniz. Tereyağ yanmadan önce üzerine erişteleri  ilave ederek  hafifçe  kavurunuz .  Ardından kaynar su ilave edip ocak ısısını yükselterek  üç dakika kaynatınız.  Üç dakika sonra  ocak ısısını  en düşük ısı konumuna getirerek  tencere kapağını  kapatınız.  20 dakika süre bitiminde erişteniz  hazır. Tencere kapağını  açmadan  15  dakika dinlendiriniz. Erişteleri tencereden servis tabaklarına  alarak , isteğinize göre üzerine , beyaz peynir- maydanoz , ceviz- tulum peyniri veya rendelenmiş eski kaşar peyniri koyarak   servis ediniz. Erişte pilavınızın  yanına yapacağınız yeşil bir salatayla birlikte doyurucu, besleyici bir öğün yemeğiniz hazırdır. Afiyet olsun..                                                

                                                                                                     

3.   Erişte Salatası 

 Malzemeler:

  • 1 su bardağı bezelye
  • 3 kırmızı biber
  • 3 yeşil biber
  • 2 havuç
  • 2 su bardağı haşlanmış Bolu Çiftliği erişte
  • Yoğurt
  • Tuz
  • Karabiber

YAPILIŞI::

Biberlerimizi ve havuçlarımızı doğradıktan sonra yeteri kadar yoğurtla karıştırıyoruz. Tuz ve karabiberimizi de ekleyip haşlanmış olan eriştelerin üzerine döküyoruz ve iyice karıştırarak afiyetle yiyoruz.

***Haşlanmış erişteye, ince dilimlenerek sote edilmiş veya haşlanmış hindi veya tavuk eti, bolca yeşillik, veya üzerine  sadece  yoğurt  koyarak da  tüketebilirsiniz. 

 3.  Kıymalı  Tirit Tarifi 

Malzemeler:

  • Bir paket Bolu Çiftliği Tirit 500 gr  
  • 5 bardak et suyu 
  • 500 gr  kıyma   
  • 250 gr süzme yoğurt 
  • 2 su bardağı haşlanmış Bolu Çiftliği erişte
  • Tuz
  • Karabiber
  • 4 Kişilik 

YAPILIŞI::

Tiritleri düz bir  tepsiye   dik şekilde yerleştiriniz . Üzerine  kaynar et suyunu dökerek tepsiyi 150 derece hazır bekleyen fırında 10 dakika bekletiniz. Tiritler iyice yumuşamış olacaktır.  Fırından çıkmış ve et suyunu  çekmiş tirit tepsisi üzerine süzme yoğurdu yayınız üzerine sıcak yeni kavurmuş olduğunuz kıymayı seriniz  .İsteğinize göre üzerine tereyağlı bul biber gezdirebilirsiniz. Lezzetli doyurucu ve besleyici   bir yemek, afiyet olsun. 

 Et suyu yerine tavuk suyu ,kıyma yerine tavuk sote veya  kemikli kuzu haşlama kullanabilirsiniz. Kuzu haşlama  kullanıldığında yoğurt kullanmak gerekli değildir.  

Tirit ; Esasen kurutulmuş bayat ekmeklerin üzerine yoğurt, et suyu ,kıyma , haşlanmış et,tavuk suyu tavuk parçaları  dökülerek  yenildiği bir yemek türüdür. 

Ziron ise Trabzon,Gümüşhane ve Bayburt'a özel (siron, sironi, silon da) denilen bir üründür. Ziron ,  yufkanın  rulo haline getirildikten sonra küçük parçalar halinde  kesilip kurutulmasıyla elde edilir. Yufkalarda yumurta bulunmaz . 

Bolu Çiftliği imalatı  tiritlik ise yumurtalı olarak  kalın açılan yufkanın aynı şekilde rulo halinde 1 cmlik parçalar halinde  kesilip , fırında kurutularak elde edilir. Bu haliyle sirondan ayrılır, et suyunu geç çeker ve daha lezzetli olur.

Pişmiş yufkaların üçgen kesilmiş parçalar halinde  kaz yağına ya da tavuk suyuna batırılarak  hazırlanan tiritin  yapılış ve sofraya gelişi itibarıyla yemeğini  yukarıda tarifini verdiğimiz  “ tiritlik” ile aralarında  isim benzerliğinden başka ilişki yoktur.      

Tüm yorumlar

Yorum ekle