BOLU DAĞLARINDAN GELEN LEZZETLER

1) Keşli -Cevizli Erişte
Malzemeler
- 250 gr. 4 Su Bardağı Bolu Çiftliği Erişte
- 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
- 6 Su Bardağı Kaynar Su
- 1 Çay Kaşığı Tuz
- Kabaca Kırılmış Ceviz
- Rendelenmiş Keş(*)
- 2 kişilik
Hazırlanışı
Tencerede hazırladığınız sıcak kaynar suya eriştelerinizi atınız . Ocak ısısını yükselterek yüksek ısıda üç dakika kaynatınız. Daha sonra ocak ısısını en düşük ısıya ayarlayarak 15-20 dakika daha kaynatınız. (**)Eriştenizi hafif diri seviyorsanız 15 dakika, tam pişmiş seviyorsanız 20 dakika kaynatınız. Eriştelerinizi süzgeçle alıp soğuk sudan geçiriniz sonra servis tabağına alınız , servis tabağına alırken aralara kat kat keş-ceviz karışımını serpiniz . (Erişte suyunun tamamını atmayınız , birkaç çorba kaşığı kenara ayırınız )
Bir tavaya koyacağınız tereyağını eritip üzerine rendelenmiş keşleri atarak kavurunuz , keşler hafif sararmaya başladığında cevizleri de ilave ediniz bir çevrim daha kavurunuz sonra kenara ayırdığınız kaynama suyunu da tavaya ilave ederek ocaktan alınız. Tereyağında hafif kavurduğunuz ceviz- keş karışımını servis tabağına aldığınız erişte üzerine dökünüz. Keş çok tuzlu olduğundan , eğer fazla tuz tüketmek istemiyorsanız erişteler kaynatılırken yarım ölçü tuz kullanınız. Bolu yöresinin en meşhur yemeğini hazırladınız , afiyet olsun ..
( *) (Keş ,bütün Batı Karadeniz Bölgesinde bilinmekle birlikte, genellikle Bolu yöresinde eriştelerde kullanılan bir tür sert çökelektir . Esasen kurutulmuş ,çok tuzlu yoğurttur. Keş hakkında webb sitemizin Bolu Pazarı bölümünden ayrıntılı bilgilere ulaşabilir, dilerseniz sipariş verebilirsiniz.)
(**) Bolu Çiftliği üretimi bütün erişteler, geleneksel yöntemlerle eski tariflere uygun hazırlanır ve doğal ortamlarda kurutulur. Bu nedenle kaynama suyunda pişime süreleri , piyasada satılan diğer eriştelere göre daha uzundur. Bolu Çiftliği eriştelerinde pişme süresi 15-20 dakika iken diğerlerinde bu süre 8-10dakikadır.
2-) ERİŞTE PİLAVI
Malzemeler
- 250 gr. 4 Su Bardağı Bolu Çiftliği Erişte
- 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
- 4 Su Bardağı Kaynar Su
- 2 Çay Kaşığı Tuz
- Üzerine isteğe göre peynir, maydonoz,eski kaşar, tulum peyniri -ceviz
- 2 kişilik
Hazırlanışı
Tencere içerisine tereyağı koyarak eritiniz. Tereyağ yanmadan önce üzerine erişteleri ilave ederek hafifçe kavurunuz . Ardından kaynar su ilave edip ocak ısısını yükselterek üç dakika kaynatınız. Üç dakika sonra ocak ısısını en düşük ısı konumuna getirerek tencere kapağını kapatınız. 20 dakika süre bitiminde erişteniz hazır. Tencere kapağını açmadan 15 dakika dinlendiriniz. Erişteleri tencereden servis tabaklarına alarak , isteğinize göre üzerine , beyaz peynir- maydanoz , ceviz- tulum peyniri veya rendelenmiş eski kaşar peyniri koyarak servis ediniz. Erişte pilavınızın yanına yapacağınız yeşil bir salatayla birlikte doyurucu, besleyici bir öğün yemeğiniz hazırdır. Afiyet olsun..
3. Erişte Salatası
Malzemeler:
- 1 su bardağı bezelye
- 3 kırmızı biber
- 3 yeşil biber
- 2 havuç
- 2 su bardağı haşlanmış Bolu Çiftliği erişte
- Yoğurt
- Tuz
- Karabiber
YAPILIŞI::
Biberlerimizi ve havuçlarımızı doğradıktan sonra yeteri kadar yoğurtla karıştırıyoruz. Tuz ve karabiberimizi de ekleyip haşlanmış olan eriştelerin üzerine döküyoruz ve iyice karıştırarak afiyetle yiyoruz.
***Haşlanmış erişteye, ince dilimlenerek sote edilmiş veya haşlanmış hindi veya tavuk eti, bolca yeşillik, veya üzerine sadece yoğurt koyarak da tüketebilirsiniz.
3. Kıymalı Tirit Tarifi
Malzemeler:
- Bir paket Bolu Çiftliği Tirit 500 gr
- 5 bardak et suyu
- 500 gr kıyma
- 250 gr süzme yoğurt
- 2 su bardağı haşlanmış Bolu Çiftliği erişte
- Tuz
- Karabiber
- 4 Kişilik
YAPILIŞI::
Tiritleri düz bir tepsiye dik şekilde yerleştiriniz . Üzerine kaynar et suyunu dökerek tepsiyi 150 derece hazır bekleyen fırında 10 dakika bekletiniz. Tiritler iyice yumuşamış olacaktır. Fırından çıkmış ve et suyunu çekmiş tirit tepsisi üzerine süzme yoğurdu yayınız üzerine sıcak yeni kavurmuş olduğunuz kıymayı seriniz .İsteğinize göre üzerine tereyağlı bul biber gezdirebilirsiniz. Lezzetli doyurucu ve besleyici bir yemek, afiyet olsun.
Et suyu yerine tavuk suyu ,kıyma yerine tavuk sote veya kemikli kuzu haşlama kullanabilirsiniz. Kuzu haşlama kullanıldığında yoğurt kullanmak gerekli değildir.
Tirit ; Esasen kurutulmuş bayat ekmeklerin üzerine yoğurt, et suyu ,kıyma , haşlanmış et,tavuk suyu tavuk parçaları dökülerek yenildiği bir yemek türüdür.
Ziron ise Trabzon,Gümüşhane ve Bayburt'a özel (siron, sironi, silon da) denilen bir üründür. Ziron , yufkanın rulo haline getirildikten sonra küçük parçalar halinde kesilip kurutulmasıyla elde edilir. Yufkalarda yumurta bulunmaz .
Bolu Çiftliği imalatı tiritlik ise yumurtalı olarak kalın açılan yufkanın aynı şekilde rulo halinde 1 cmlik parçalar halinde kesilip , fırında kurutularak elde edilir. Bu haliyle sirondan ayrılır, et suyunu geç çeker ve daha lezzetli olur.
Pişmiş yufkaların üçgen kesilmiş parçalar halinde kaz yağına ya da tavuk suyuna batırılarak hazırlanan tiritin yapılış ve sofraya gelişi itibarıyla yemeğini yukarıda tarifini verdiğimiz “ tiritlik” ile aralarında isim benzerliğinden başka ilişki yoktur.